Inleiding

Inloggen

Als het goed is heb je gegevens gekregen om op het systeem te kunnen inloggen. Hiervoor is nodig een zogenaamde username en een password. De username wordt gebruikt om je te identificeren en bepaalt tevens je email-adres en de naam van je home directory waarin je bestanden kunt bewaren (tot maximaal 16 Mb). Als je nog geen naam en wachtwoord hebt gekregen, loop dan naar één van de assistenten.

Opdracht:

Werken met een terminal-venster

Een terminal-venster heb je nodig om opdrachten aan het systeem te geven. Er kunnen vele opdrachten aan een operating systeem gegeven worden. Lang niet alle opdrachten zijn te vinden in het grafische interface. Opdrachten typen gaat ook veel sneller dan scrollen via menus, en het belast je polsen minder. Je moet echter wel een paar basis-commando's leren.

Maar we gaan eerst het werken met een terminal-venster oefenen.

Opdracht:
Open een terminal-venster. Dit kan op verschillende manieren. Één van de manieren is onder de knop met het scherm en de schelp op de taakbalk.

Probeer door het uitvoeren van onderstaande opdrachten vertrouwd te raken met de gebruiksomgeving. Probeer zelf uit hoe dingen moeten.

Hint (betreffende de muisknoppen):

Opdracht:

Password veranderen

In het terminal-venster kunnen opdrachten aan het operating systeem worden gegeven. Als eerste gaan we voor de veiligheid je password veranderen. Dit kan met het commando passwd. Om te zorgen dat niet iemand anders snel je password kan veranderen, wordt er eerst om je oude password gevraagd. Hierna kan je een nieuw password geven, wat nogmaals moet worden ingetypt als check voor typefouten. Een verandering van password ziet er dus (voor gebruiker torvalds) als volgt uit:

   (torvalds@ow114 1) passwd
      Changing password for torvalds
      Old yp password:
      New password:
      Retype new password:
      passwd: password changed on gene

Zorg dat je nieuwe password niet makkelijk te raden is en dat je het wel onthoudt. Als je je password vergeet geeft dat veel problemen. Waarschijnlijk wordt niet ieder password wat je verzint direct geaccepteerd: er zijn namelijk enkele eisen waar het aan moet voldoen, zoals: Let op: het systeem maakt altijd onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters. Als je op een linux-machine een foutmelding krijgt, doe dan rlogin gene en probeer het nog een keer.

Opdracht:
Verander je password.

Webbrowser starten

De rest van de cursus ga je via internet volgen. Hiervoor dient een browser gestart te worden. We gebruiken nu Mozilla.

Opdracht: