Email / webbrowser / editor

Email

Mozilla Mail

Start Mozilla Mail met het commando: mozilla -mail of door binnen de Mozilla Navigator het Window Mail&NewsGroups te selecteren.
Als je een nieuwe gebruiker bent, moet je eerst een aantal instellingen eenmalig veranderen. Deze instellingen bevinden zich in Mail&Newsgroup accounts onder het Edit menu.
Een aantal velden wordt je gedwongen om de eerste keer in te vullen, zoals bijvoorbeeld Email-address onder Identity, dat je email adres moet bevatten (username@science.uva.nl).
Ook moet je onder Mail Servers als Incoming Mail Server het server type IMAP definiëren i.p.v. POP. Activeer ook de Secure Layer (zie documentatie van de systeemgroup)
 
 
Mail Identity instellingen Klik op het plaatje links voor een voorbeeld van hoe je identity instellingen er ongeveer uit moeten zien. Gebruik de Back button van de webbrowser om hier weer terug te komen. Mail server instellingen Klik op het plaatje links voor een voorbeeld van hoe je mail server instellingen eruit moeten zien. Gebruik de Back button van de webbrowser om hier weer terug te komen.

Opdracht:
Wijzig je email instellingen

Een email versturen doe je door Compose te kiezen en de velden in te vullen. Kies Attach om een file mee te sturen. Voor een voorbeeld van hoe een nieuwe email eruit kan zien klik hier. Gebruik de Back button van de webbrowser om hier weer terug te komen.

Opdracht:
Verstuur een email met attachment naar een buurman of buurvrouw.

Je kunt vanaf thuis email ook lezen. Voor het versturen van email moet je via de UvA ingebeld zijn, of je moet de webinterface gebruiken.

Andere emailprogramma's

Hiervan zullen wij er slechts een noemen. Namelijk de shell gebaseerde mutt Belangrijkste criterium is het moderne IMAP/SSL protocol dat door dit programma wordt ondersteund.

Webbrowser

Start zonodig Mozilla. Onder Preferences kan je ook je browser-venster configureren. Ga hiervoor naar Appearance. Verder kan je je favoriete pagina's bookmarken (Bookmark this page onder Bookmarks). I.p.v. een lang adres (URL) in te toetsen kunnen je dan de pagina selecteren uit een menu. Verder kan je natuurlijk zoeken op internet. Kies Search in de werkbalk of ga naar een zoekmachine, bijvoorbeeld www.google.nl. De website van de faculteit WINS is http://www.science.uva.nl. Een andere nuttige link is http://www.surfspot.nl, hier vind je informatie over hoe je software kan aanschaffen via de UvA.

Opdracht:

Editor

Erg makkelijk te gebruiken is de standaard editor kate in de KDE omgeving. Klik op het icoon in de taakbalk om deze op te starten. De werking wijst zich eigenlijk vanzelf.
Andere editors zijn gedit, nedit, xemacs en vim. De laatste drie editors hebben als groot voordeel dat ze ook op andere dan Linux-platformen werken. Ze zijn vaak wat ingewikkelder/krachtiger. Voor een cursus xemacs start je het programma en kies je tutorial in het help menu.

Opdracht:
Maak een klein bestand, dat bijvoorbeeld je adresgegevens bevat, aan met een van de beschikbare editors.