Email / webbrowser / editor

Webbrowser

Start zonodig Firefox. Onder Edit->Preferences kan je startpagina en moedertaal configureren. Ga voor dit laatste naar Content->Languages->Choose. Voeg Dutch toe via Select a language to add.... Beweeg Dutch naar de top van de lijst door middel van Move Up. Hierdoor zal de browser bij meertalige sites Nederlands verkiezen boven Engels. Verder kun je pagina's bookmarken (Bookmark this page onder Bookmarks). I.p.v. een lang adres (URL) in te toetsen kunnen je dan de pagina selecteren uit een menu. Verder kan je natuurlijk zoeken op internet. Kies Search in de werkbalk of ga naar een zoekmachine, bijvoorbeeld www.google.nl. De website van de faculteit is www.science.uva.nl. Een andere nuttige link is www.surfspot.nl, hier vind je informatie over hoe je software kan aanschaffen via de UvA.

Opdracht:

Email

Webmail

Ga naar je studentenmail. Je kunt hebben gekozen voor Google of je oude email-adres.

Opdracht:
Verstuur een email met attachment naar een buurman of buurvrouw.

Editor

Erg makkelijk te gebruiken is de standaard tekstverwerker Kwrite in de KDE omgeving. Deze editor is vergelijkbaar met WordPad in een Microsoft omgeving. Type kate of klik op het icoon (Applications->Accesoires) om deze editor op te starten. Als hij niet op je taakbalk staat, kun je hem ernaar toe slepen vanaf de blauwe KDE-knop->Utilities->Editors. De werking wijst zich eigenlijk vanzelf.

Voor uitgebreidere documenten met beelden en opmaak kun je de tekstverwerker abiword gebruiken. Deze editor is vergelijkbaar met Word in een Microsoft omgeving.

Voor netjes opgemaakte documenten is de opmaaktaal LaTeX aan te bevelen. De KDE omgeving bevat een speciale editor voor dit soort documenten: kile.
Andere simpele editors zijn gedit, nedit, xemacs en vim. De laatste drie editors hebben als groot voordeel dat ze ook op andere dan Linux-platformen werken. Ze zijn vaak wat ingewikkelder/krachtiger. Voor een cursus xemacs start je het programma en kies je tutorial in het help menu.

Opdracht:
Maak een klein bestand, dat bijvoorbeeld je contactgegevens bevat, aan met een van de beschikbare editors, en bewaar dit als ~/.plan. Deze informatie is dan te op te roepen door de staf en je medestudenten m.b.v. finger.
. Controleer je informatie met finger, en vergelijk die met jaargenoten.