Klik hier voor de site van Quest

bespreking uit cursus J2010
bespreking uit cursus A2010
bespreking uit cursus A2013
bespreking uit cursus F2018

Quest

(Bespreking door Marcel van de S., 16 maart 2010)

Van het tijdschrift Quest heb ik het December nummer (12) 2009 doorgelezen. Het leek me een goed idee om eens kennis te maken met dit tijdschrift omdat Quest een jong tijdschrift is. Quest is een maandelijks verschijnend tijdschrift met veel populaire sensationele informatie gericht op jonge lezers. Het blad ziet er glossy uit en afbeeldingen en opmaak zijn fraai. Verder bevat het blad veel advertenties waarvan er veel gericht zijn op het eigen lezerspubliek. Inhoudelijk is Quest helemaal niets: geen enkel artikel heeft diepgang en informatie komt niet veel verder dan weetjes op het wist-je-dat-al niveau. Het blad probeert een (te) breed wetenschappelijk technisch gebied te behandelen. Helaas komt scheikunde daarbinnen niet structureel aan bod.

Het tijdschrift Quest is opgebouwd met maandelijks vaste terugkerende onderdelen:

Verder :

Conclusie

Slecht tijdschrift in een fraai jasje met oppervlakkige informatie op allerlei gebieden behalve de chemie.

Klik hier voor de site van Quest

bespreking uit cursus J2010
bespreking uit cursus A2010
bespreking uit cursus A2013
bespreking uit cursus F2018

Quest

(Bespreking door Julia W., 15 september 2010)

Quest: Braintainment
Editie van februari 2008
De Quest is een tijdschrift dat maandelijks verschijnt. Het is een blad met veel kleur en plaatjes.
De Quest is bedoeld voor de gemiddelde Nederlander. Het gaat niet zozeer over de natuurwetenschap, maar behandeld elke wetenschap, van natuurkunde tot psychologie en van kunst tot biologie. De inhoud gaat niet heel diep de wetenschap in, maar bericht oppervlakkig over een verschijnsel. Elk moeilijk begrip waar ze het over hebben wordt uitgelegd. De verhalen worden geschreven als sensatie, bedoeld om de lezer te vermaken.

Deze editie ging onder andere over de Grote Misdaad Enquete. Qua wetenschap stond er een stukje in over ‘onwaar onderzoek’. Onderzoeken met resultaten die uit de duim gezogen zijn. Het zou bedoeld kunnen zijn om mensen kritisch te laten wezen over wat ze wordt verteld, niet zomaar alles aannemen. Verder staat er qua ‘natuur’ nog een artikel over de dierlijke instincten van de mens en bij ‘techniek' een artikel over de ‘tandarts’.

Uit scheikundig oogpunt is de Quest niet het juiste tijdschrift. Het gaat te veel over andere zaken. Leerlingen van de bovenbouw die een natuurwetenschappelijk tijdschrift willen lezen zou ik iets anders aanraden. Dit is meer voor iemand die wel een beetje op de hoogte wil blijven van nieuwe dingen, maar hoef je helemaal geen verstand van de wetenschap te hebben om het te kunnen lezen. Ik zou het eerder aanraden aan leerlingen van de brugklas (1e en 2e jaar) om het te lezen.



Klik hier voor de site van Quest

bespreking uit cursus J2010
bespreking uit cursus A2010
bespreking uit cursus A2013
bespreking uit cursus F2018

Quest

(Bespreking door Yaëla van der Z., 26 september 2013)

De Quest is een maandblad dat los in de winkel ongeveer vijf euro kost. Ik heb nu Quest in Beeld en de gewone quest gekocht. In de Quest in Beeld zijn er van allerlei opvallende dingen, dieren en gebeurtenissen foto’s gemaakt. Hierbij is dan een stukje tekst geschreven dat beschrijft wat er op die foto te zien is en eventueel wat achtergrondinformatie. In de Quest is het zo dat er veel natuurkundige, biologische en scheikundige dingen worden verteld en uitgelegd. Maar wel op een makkelijke manier. De doelgroep van dit blad is dus eigenlijk heel Nederland. Het is op een goede en begrijpelijke manier geschreven. In de klas zou dit al gebruikt kunnen worden in de eerste klas denk ik. De lay-out is namelijk heel speels en er worden heel veel kleuren gebruikt. Alleen al de prachtige foto’s zullen de leerlingen interesseren, waardoor ze met meer plezier de tekst erbij zullen lezen.

In de klas is dit goed te gebruiken om de les mee te starten of om inspiratie mee op te doen. Ook denk ik dat je eens een andere les kan geven aan de hand van een artikel uit de Quest. Door ze eerst allemaal een artikel te laten lezen en daar dan opdrachten bij te geven, kunnen ze eens op een andere manier met scheikunde en andere vakken bezig zijn.

Er staat niet per se heel erg veel scheikunde in, maar er zijn wel connecties met de scheikunde. Door artikelen vanuit een andere hoek te lezen, zou je het ook scheikundig kunnen interpreteren. Verder is dit blad heel overzichtelijk, ondanks dat er veel foto’s en wilde teksten in staan.



Klik hier voor de site van Quest

bespreking uit cursus J2010
bespreking uit cursus A2010
bespreking uit cursus A2013
bespreking uit cursus F2018

Quest Braintainment

(Bespreking door Guido G., 23 maart 2018)

Algemene informatie

Algemene inhoud