De wiskundige John Nash n.a.v. boek en film A Beautiful Mind

John Nash In de eerste maanden van 2002 werd ook in Nederland de film A beautiful mind uitgebracht. De hoofdpersoon (gespeeld door Russell Crowe) is John Nash. De film is geïnspireerd op de succesvolle biografie A beautiful mind  ( Een schitterend brein) door Sylvia Nasar.

Deze biografie beschrijft het leven van John Nash. Hij deed zeer briljant werk op jeugdige leeftijd. Zijn stijl was om zonder veel achtergrondkennis allerlei beroemde open problemen frontaal aan te vallen. Zijn persoonlijk leven was zeer turbulent te noemen.

Rond zijn veertigste openbaarde zich evenwel schizofrenie (hij werkte toen overigens aan de Riemann Hypothese...). Na twintig jaren opgenomen te zijn geweest deed zich echter een zeer zeldzaam verschijnsel voor (zijn geval werd zelfs op medische conferenties besproken); er trad een spontane remissie op. Nash kon zelfs zijn onderzoek weer opvatten, maar heeft nooit meer zijn oude niveau bereikt.

In 1994 heeft Nash de nobelprijs voor economie gewonnen. Dit voor zijn werk aan het zogenaamde Nash-evenwicht.

De film heeft inmiddels een golden globe gewonnen en ook acteur Russell Crowe kreeg een golden globe voor zijn acteerprestatie. Voor beste acteursprestaties werden twee Britse academy awards toegekend. De film heeft in 2002 een aantal oscars ( Academy Awards) gekregen.

Voor een klein stukje trailer en de filmmuziek, zie en hoor, http://www.abeautifulmind.com.Some links about John Nash and "A beautiful mind"

John Nash and his work

A Beautiful Mind (the book)

poster A Beatiful Mind

A Beautiful Mind (the film)


to Tom Koornwinder's home page