Besliskunde A - Stochastische Besliskunde (Najaar 2016)

Algemeen

Het college Besliskunde A is een vervolg op het tweedejaars college Besliskunde 1/Optimalisering. Als voorkennis is Besliskunde 1 echter niet vereist. Besliskunde A is zeer geschikt voor studenten die later als wiskundige in de praktijk werkzaam willen zijn. De nadruk bij dit vak ligt op onderwerpen uit de besliskunde die stochastisch van aard zijn. Een selectie uit de volgende onderwerpen van de stochastische besliskunde komt aan de orde:
  • Discrete-tijd Markov ketens
  • Vernieuwingstheorie
  • Continue-tijd Markov ketens
  • Wachttijdtheorie
  • Stochastische dynamische programmering
  • Simulatie
Veel van deze onderwerpen bouwen voort op de theorie behandeld bij het vak inleiding kansrekening, wat dan ook als voorkennis moet worden beschouwd. Het vak Besliskunde A kan voor 6 of 10 EC worden gedaan. Voor het behalen van 10 EC moeten meer huiswerkopgaven worden gemaakt (zie hieronder).

Leerdoelen

De leerdoelen behorend bij dit vak zijn de volgende:
  • Het verkrijgen van een gedegen theoretische kennis omtrent de bovenstaande stochastische processen en theorieen.
  • Vaardigheid hebben in het modelleren van situaties uit het dagelijks leven (bijv. verzekeringen, wachtrijen, biologische verschijnselen, etc.) als een Markov (beslissings)keten, vernieuwingsproces of wachtrijsysteem, en op basis hiervan een prestatieanalyse of optimalisatie van deze situatie uitvoeren.
  • In staat zijn om een stochastisch proces te simuleren.

Docenten en assistenten

  • Docent: Jan-Pieter Dorsman (kamer 217, )
  • Assistenten voor huiswerk en vragen: Mark van den Bergh () en Mayke Straatman (). Spreekuren: vrijdag 13:00-14:00 in de student-assistentenkamer.

Literatuur

De stof is gebaseerd op een dictaat met uitgewerkte vragen. Het eerste deel van het dictaat is hier te vinden. Het tweede deel van het dictaat is hier te vinden. Papieren versies van het dictaat zijn te koop bij het secretariaat van het MI.

Werkvorm en examinering

Dit vak wordt gegeven in de vorm van hoorcolleges, waarin de stof besproken wordt en gezamenlijk enkele opgaven worden gemaakt. Zie het rooster voor de lokatie en de tijd van deze colleges.

De examinering van dit vak bestaat uit wekelijks te maken huiswerkopgaven en een schriftelijk tentamen. Wanneer HW en TE respectievelijk naar het gemiddelde huiswerkcijfer en het behaalde tentamencijfer refereren, dan zal het eindcijfer voor dit vak gelijk zijn aan (HW+TE)/2, mits geldt dat min(HW, TE)>= 5.5. Indien min(HW, TE)<5.5 zal het eindcijfer gelijk zijn aan min(HW, TE). In het bijzonder geldt dus dat een voldoende resultaat voor dit vak behaald wordt dan en slechts dan als beide componenten met voldoende resultaat worden afgerond.

De lokatie en de tijd van zowel het eindtentamen als het herkansingstentamen zijn hier te vinden. De deadlines van de huiswerkopgaven worden per week bepaald en onderaan deze pagina weergegeven, maar zullen doorgaans vallen op de vrijdag twee weken nadat de stof behandeld is. Te laat inleveren resulteert in het cijfer nul. Daarentegen geldt dat bij het bepalen van het gemiddelde huiswerkcijfer, één set huiswerk met het laagste cijfer niet wordt meegeteld.

In principe is dit vak 6 EC waard. Het vak kan echter ook voor 10 EC gedaan worden, indien elke week extra huiswerkopgaven worden ingeleverd (zie weekprogramma hieronder).

Resultaten huiswerk

De resultaten van het huiswerk, het tentamencijfer en het eindcijfer kunnen hier gevonden worden. Deze spreadsheet wordt constant geüpdatet. Bij vragen over de beoordeling kan contact opgenomen worden met de student-assistenten.

Weekprogramma

Het weekprogramma (de behandelde stof en in te leveren opgaven) wordt in de loop van het college wekelijks bekend gemaakt.
Week Behandelde stof In te leveren opgaven Deadline opgaven
1 Hoofdstuk 1 tot Lemma 1.12 Huiswerk week 1 Vr 23 sept
2 Hoofdstuk 1 verder t/m Sectie 1.4 Huiswerk week 2 Vr 30 sept
3 Hoofdstuk 1 afgerond
Exponentiële verdeling, Poisson verdeling, Poisson proces
Huiswerk week 3 Vr 14 okt
4 Genererende functies en Laplace-Stieltjes transformaties
Sectie 2.1 t/m Voorbeeld 2.3
Huiswerk week 4 Vr 21 okt
5 Hoofdstuk 2 verder t/m Sectie 2.2 Huiswerk week 5 Vr 28 okt
6 Sectie 2.3, 2.4. Hoofdstuk 3 t/m Aanname 3.2 Huiswerk week 6 Vr 4 nov
7 Sectie 3.1 uit, 3.2, 3.4 en 3.5 Huiswerk week 7 Vr 18 nov
8 Sectie 3.6, 5.1, 5.3, 5.2 als cliffhanger Huiswerk week 8 Vr 25 nov
9 Secties 5.2, 5.5 en 5.6 Huiswerk week 9 Vr 2 dec
10 Hoofdstuk 7 Huiswerk week 10 Vr 9 dec
11 Sectie 6.4, AR-methode, simuleren integralen Huiswerk week 11 Vr 16 dec
12 Sectie 5.7 Huiswerk week 12 Wo 11 jan
13 Tentamenbespreking - -

Tentamen

De hulpmiddelen die op het tentamen zijn toegestaan bestaan uit een pen en een a4-tje met aan beiden kanten handgeschreven aantekeningen (geen digitale zaken). Andere hulpmiddelen, zoals een rekenmachine of dictaat, zijn niet toegestaan! De stof bestaat uit alle in de tabel genoemde behandelde stof, alsmede stof die tijdens het college behandeld is, dan wel in het huiswerk aan de orde is gekomen.

Het tentamen van 11 januari 2016 inclusief oplossingen is hier te vinden.
Het hertentamen van 09 maart 2016 is hier te vinden.
Het tentamen van 23 januari 2017 is hier te vinden.